

Units of Timesecond (s)minute (min)1 min = 60 shour (h)1 h = 60 minday1 day = 24 hweek (wk)1 wk = 7 days

 $1 \text{ yr} \approx 52 \text{ wk}$

4-7 Measuring Elapsed Time 201

Ongoing Assessment and Intervention

Before the Lesson

Diagnose prerequisite skills using: • Check Skills You'll Need

During the Lesson

- Monitor progress using:
- Check Understanding

year (yr)

- Additional Examples
- Test Prep

After the Lesson Assess knowledge using:

- Lesson Quiz
- Computer Test Generator CD
- Chapter Checkpoint 2 (p. 205)

4-7 1. Plan



Check Skills You'll Need

Finding Equivalent Fractions Lesson 3-4: Example 1. Extra Practice p. 644.

Lesson Resources

Teaching Resources Practice, Reteaching, Enrichment Checkpoint Ouiz 2

Reaching All Students

Practice Workbook 4-7 Spanish Practice Workbook 4-7 Reading and Math Literacy 4C Spanish Reading and Math

Literacy 4C Spanish Checkpoint Quiz 2 Guided Problem Solving 4-7

Presentation Assistant Plus! Transparencies

- Check Skills You'll Need 4-7
- Problem of the Day 4-7
- Additional Examples 4-7
- Student Edition Answers 4-7
- Lesson Quiz 4-7
- PH Presentation Pro CD-ROM 4-7

ASSESSMENT SYSTEM

Checkpoint Quiz 2 Computer Test Generator CD

Resource Pro[®] CD-ROM Computer Test Generator CD PH Presentation Pro CD-ROM

www.PHSchool.com

- Student Site
- Teacher Web Code: aak-5500
- Self-grading Lesson Quiz
- PH SuccessNet Teacher Center
- Lesson Planner
- Resources



2. Teach

Math Background

Elapsed time is the time between two events. To calculate elapsed time, subtract one unit of time from another. Often you need to change from one unit of time to another unit before subtracting. For example, in order to change from years to months, multiply the number of years by 12.

Teaching Notes

Investigation (Optional)

Elicit the fact that the hour hand on a clock moves slowly from one hour to the next in 60 minutes. Furthermore, the minute hand makes one complete rotation in one hour. Ask:

- How many hours does it take the hour hand to make one complete rotation on a clock? 12 hours
- How many rotations does the minute hand make in 12 hours? 12 rotations

2 EXAMPLE Inclusion

Demonstrate elapsed time on a clock face that has movable hands. Have volunteers take turns moving the hands on the clock to show the passing of time from 1:45 P.M. to 3:27 P.M.

3 EXAMPLE Teaching Tip

You might want students to break the problem into two separate parts relative to 12:00 noon as shown below.

8:15 → 12:00 A.M. = 3 h 45 min $12:00 \rightarrow 3:25 \text{ p.m.} = 3 \text{ h} 25 \text{ min}$ Add the parts \rightarrow 7 h 10 min

Diversity

Have students familiar with the 24-hour clock (military time) share their knowledge with the class.

4 EXAMPLE Error Prevention

Make sure students understand that "..." means buses leave every 30 minutes between 7:50 A.M. and 11:20 Р.М.

EXAMPLE Writing Equivalent Times

How many seconds are equivalent to 1 minute 20 seconds?

1 minute 20 seconds = $60 \text{ s} + 20 \text{ s} \leftarrow 0$ me minute is equivalent to 60 seconds. $= 80 \, s$ ← Simplify.

So, 1 minute 20 seconds is equivalent to 80 seconds.

Check Understanding 1 How many days are equivalent to 4 weeks 3 days? **31 days**

The time between two events is called elapsed time. To find elapsed time, you can subtract hours and minutes.

Test-Prep Tip A drawing of a clock face can help you compute elapsed time.

EXAMPLE **Calculating Elapsed Time** Find the elapsed time between 1:45 P.M. and 5:27 P.M.

To find the elapsed time, subtract 1:45 from 5:27.

 $5:27 \rightarrow 5 \text{ h} 27 \text{ min} \rightarrow$ $4 h 87 \min \leftarrow$ Rename 5 h 27 min as 4 h 87 min. $1:45 \rightarrow 1 \text{ h} 45 \text{ min} \rightarrow 1$ - 1 h 45 min 3 h 42 min ← Subtract.

The elapsed time is 3 hours 42 minutes.

Check Understanding (2) Find the elapsed time between 7:25 A.M. and 8:12 A.M. 47 min

To find elapsed time between a morning and an afternoon or between an

evening and the next morning, add 12 hours to the later time.

EXAMPLE Real-World 🄛 Problem Solving

School How long is a school day that goes from 8:15 A.M. to 3:25 P.M.? Since 3:25 P.M. is later than 8:15 A.M., you need to add 12 hours to 3:25.

 $3:25 \rightarrow$ 3 h 25 min + 12 h ← Add 12 to the later time. 15 h 25 min $15:25 \rightarrow$ 15 h 25 min 8:15 \rightarrow $-8 h 15 min \leftarrow$ Subtract the earlier time. $7 \text{ h} 10 \text{ min} \leftarrow \text{Subtract.}$

The school day that goes from 8:15 A.M. to 3:25 P.M. is 7 h 10 min long.

Check Understanding 3 a. Find the elapsed time between 10:00 A.M. and 7:15 P.M. **9 h 15 min** b. Reasoning Explain why you add 12 in Example 3. Answers may vary. Sample: Adding 12 hours makes both times the hours elapsed since midnight, so they can be subtracted.

202 Chapter 4 Adding and Subtracting Fractions

Reaching All Students

Below Level Have students write what	Advanced Learners Which is	Inclusion
the time will be 30 minutes later.	longer—1,000,000 minutes or	See note on page 202.
10:00 А.М. 10:30 А.М.	1,000 days? Explain. 1,000 days;	Diversity
2:07 р.м. 2:37 р.м.	there are 1,440 minutes in one	See note on page 202.
5:45 А.М. 6:15 А.М.	day (24 h $ imes$ 60 min per h), and	1.5
	1,440,000 minutes in 1,000 days.	

OBJECTIVE

2	Reading an	d Using Schedules	
V		You think about elapsed time when reading and using schedules.	
		Real	
		Reading and Using a Schedule World	
Yellow Buses Run Eve Monday	Bus Line ery 30 Minutes y–Friday	Bus Schedules Use the bus schedule at the left. Suppose you arrive at the Willson Street bus stop 5 minutes after the 11:50 A.M. bus leaves.	
Leave	Arrive	a. How long will you wait for the next bus?	
Willson St.	Kagy Blvd.	The bus runs every 30 minutes. You will wait $30 - 5$ min, or 25 minutes.	
7:20 а.м.	7:45 а.м.	b. How long is the bus ride?	
7:50 а.м.	8:15 a.m.	Using the first run the elapsed time is $7:45 \land M = 7:20 \land M$ or 25 min	
	•••	Using the first run, the etapsed time is 7.45 A.M $= 7.20$ A.M., of 25 min.	
11:20 р.м.	11:45 р.м.	c. When will you arrive at Kagy Boulevard?	
		$11:50 + 30 \min = 11:80 \min \leftarrow$ Find when the next bus leaves.	
		= 11 h 80 min = 12 h 20 min \leftarrow Since 80 min is more than 1 h, rename.	
		 The next bus will leave at 12:20 P.M. The trip takes 25 minutes. So, you will arrive at 12:20 + 25 min or 12:45 P.M. 	
S Check	: Understandir	 It is a 5-minute walk from the bus stop on Kagy Boulevard to a gym. Which bus should you take from Willson Street to get to the gym by 6:00 P.M.? 5:20 P.M. 	
	VEDGIG	2 For more practice, see Extra Practice	

EXERCISES	5	🕻 For more p	ractice, see Extra Practice.
A Practice by Example	For each time, write an e	equivalent time using only	y the smaller unit.
Example 1	1. 1 h 30 min 90 min	2. 2 min 59 s 179 s	3. 8 h 2 min 482 min
(page 202)	4. 5 min 36 s 336 s	5. 3 wk 5 days 26 d	6. 2 days 17 h 65 h
Example 2 (page 202)	Find the elapsed time be	etween each pair of times.	
	7. from 2:25 P.M. to 3:35 1 h 10 min	5 P.M. 8. from 8 2 h 27	3:25 а.м. to 10:52 а.м. min
	9. from 5:25 p.m. to 11:1 5 h 46 min	11 P.M. 10. from 9 1 h 39	2:28 а.м. to 11:07 а.м. min
Example 3 (nage 202)	11. from 11:25 A.M. to 2: 3 h 20 min	45 р.м. 12. from 8 11 h 9	3:30 p.m. to 7:39 A.M.
(page 202)	13. How long is a car pa leaves at 8:12 A.M.?	rked on the street if it an 9 h 47 min	ives at 10:25 P.M. and



Additional Examples

- **1** How many minutes are equivalent to 1 hr 45 min? 105 min
- 2 Find the elapsed time between 7:25 A.M. and 9:05 А.М. 1 h 40 min
- **3** Find the elapsed time between 10:15 A.M. and 2:25 P.M. 4 h 10 min
- 4 You arrive at the Glenmont bus stop at 8:00 A.M. and buy a ticket for the next bus.
 - a. How long will you wait for the next bus? 10 min.
 - **b.** What time will you arrive at the Reedville bus stop? 8:45 а.м.

Buses Run Every 15 min Monday–Friday	
LEAVE	ARRIVE
Glenmont	Reedville
7:40 а.м.	8:15 а.м.
7:55 а.м.	8:30 а.м.
•••	•••
9:55 а.м.	10:30 а.м.

Closure

What is elapsed time? the time between two events



Test Prep Multiple Choice	26. How many minutes are in 3 h 25 min? D	4. Assess
	 A. 28 min B. 75 min C. 105 min D. 205 min 27. What is the elapsed time between 4:25 A.M. and 7:24 A.M.? G F. 2 h 1 min G. 2 h 59 min H. 3 h 1 min I. 3 h 59 min 28. Jack has 2 hours of homework. He will take one 30-minute break. To finish by 9:30 P.M., what is the latest time he can begin? C A. 6:00 P.M. B. 6:30 P.M. C. 7:00 P.M. D. 7:30 P.M. 	 FowerPoint Lesson Quiz 4-7 Find the elapsed time. from 8:32 A.M. to 11:30 A.M. 2 h 58 min from 9:17 A.M. to 7:35 P.M. 10 h 18 min
Short Response	 29. You make a list of things to do before a party that starts today at 4:00 p.m. a-c. See margin. a. If you follow the list in order, at what time should you begin? b. Which activities must you do in order? Can any be done at the same time? Revise the list. c. Use the revised list of part (b) to make a new schedule. Allow yourself an extra 25 minutes before the party. 	Trains Run Every 12 min LEAVE K St. 6:30 A.M. 6:42 A.M. 7:02 A.M. 3. How long is the train ride from K St. to Q St.? 20 min 4. At 8:00 A.M. you arrive at K St. How long until the next train to Q St.? 6 min
Mixed Review		To check understanding of
Lesson 2-6	Solve each equation. 30. $a + 14 = 31$ 31. $t - 8 = 28$ 36 32. $b - 2.4 = 5.1$ 7.5 33. $9.1 - c = 5.3$ 38 34. $15 = w + 9$ 6 35. $23 = d - 16$ 39	Lessons 4-4 to 4-7: Checkpoint Quiz 2 (p. 205) Teaching Resources Checkpoint Quiz 2 (also in Prentice Hall Assessment System

Checkpoint Quiz 2

Instant self-check quiz online and on CD-ROM

Find each sum or difference.

1. $2\frac{1}{2} + 3\frac{1}{8}$ **5. 2.** $9\frac{1}{2} - 4\frac{3}{4}$ **4. 3.** $6\frac{1}{3} + 8\frac{1}{2}$ **14. 4.** $7\frac{5}{9} - 1\frac{2}{3}$ **5.**

Solve each equation.

5. $a + \frac{2}{6} = \frac{5}{6} \frac{1}{2}$ **6.** $p - \frac{5}{9} = \frac{2}{3} \frac{12}{9}$ **7.** $\frac{1}{5} + b = \frac{1}{2} \frac{3}{10}$ **8.** $h + \frac{2}{3} = \frac{12}{15}$

Alternative Assessment

9. Find the elapsed time between 8:42 A.M. and 3:29 P.M. 6 h 47 min

10. Find the elapsed time between 6:35 P.M. and 4:18 A.M. 9 h 43 min

205 4-7 Measuring Elapsed Time

Lessons 4-4 through 4-7

Test Prep

Resources

For additional practice with a variety of test item formats:

- Test-Prep, p. 213
- Test-Taking Strategies, p. 209
- Test-Taking Strategies With Transparencies

Each student in a pair writes a time using A.M. or P.M. Partners designate one time as the starting time and the other as the ending time. They work together to find the elapsed time. Have pairs record their work.



Reaching All Students Reading and Math Literacy 4C

Spanish versions available

Re	teaching 4-7		Measuring Elapsed Tir
Find	the elapsed time between	5:15 а.м. and 11:10 а.м.	
1. 3	Set up as subtraction.	 Rename 11:10 as 10:70 	0. 3. Subtract.
	11:10 -6:15	$\begin{array}{rrr} 11:10 \ \rightarrow \ 10:70 \\ -6:15 \ \rightarrow \ -6:15 \end{array}$	10:70 -6:15 4:55
The o	elapsed time is 4 hours 55 r	ninutes.	
Bos	Leave	a schedule. Arrive rk 11:02 A.M.	For travel time, find the elapsed time between 7:09 A.M. and 11:02 A.M. 11:02 - 7:09 = 3 hours 53 minutes
For e Exan	ach time, write an equivale nple: 4 hours 55 minutes =	ent time using only the small $4 \times 60 + 55 = 295$ minutes	er unit.
1. 3	3 hours 25 minutes	2. 2 hours 17 minutes	3. 2 hours 48 minutes
-	205 min	137 min	168 min
4. :	5 hours 18 minutes	5. 6 hours 13 minutes	6. 5 hours 39 minutes
	318 min	373 min	339 min
Find	the elapsed time between	each pair of times.	
7. (5:45 P.M. and 9:20 P.M.	8. 9:36 A	
- 1	2 h 35 min	2 h	14 min
9. :	5:45 A.M. and 11:30 A.M.	10. 3:11 p	м. and 10:40 р.м.
- 1	5 h 45 min	7 h	29 min
11.	8:15 A.M. and 10:09 P.M.	12. 1:00 A	
	13 h 54 min	18 h 28 min	
Lise 1	the schedule to answer the	following questions	
13	How much time do you ha	we	1 645
1	to get to the game?		Game begins 7:35 P.M.
	1 h 20 min		Game ends 10:20 p.m.
14	How long is the game?		L
14. 1			